Sluit website direct

menu

Seksueel Geweld

Terug

Seksueel geweld

Seksueel geweld is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien. Het kan gaan om aanranding, verkrachting of seksueel misbruik. Seksueel geweld word ook wel seksuele mishandeling of seks onder dwang genoemd.

Jaarlijks zijn er in ons land 100.000 slachtoffers van seksueel geweld, waarvan 90% meisjes en vrouwen, en 10% jongens en mannen. De meeste daders van seksueel geweld komen uit de familie- of vriendenkring. In 6% van de gevallen is de dader een vrouw. Verstandelijk beperkten lopen vier keer vaker het risico om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Twee derde van de slachtoffers maakt zonder therapie opnieuw seksueel geweld mee. Seksueel geweld is een vorm van mishandeling. Je kunt daarom ook spreken van seksuele mishandeling.

Iedereen kan slachtoffer worden van seksueel geweld. Of je nu jong bent of oud, jongen of meisje, man, vrouw of genderneutraal. Iedereen die seksueel geweld heeft meegemaakt kan voor hulp terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Seksueel geweld is strafbaar. Als jij dat wil kun je aangifte doen bij de politie.

Verkrachting
Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Aanranding
Aanranding betekent: ongewenst seksueel aangeraakt worden of gedwongen worden geslachtsdelen van iemand anders aan te raken.

Signalen van seksueel geweld
Specifieke signalen van seksueel geweld zijn er niet. Er bestaat geen lijstje met gedragingen waarop je kunt letten als omstander; ieder slachtoffer vertoont weer ander gedrag. Slachtoffers van seksueel geweld laten bovendien vaak juist heel weinig signalen van seksueel geweld zien, omdat ze het misbruik verborgen willen houden. Dertig procent van de misbruikte kinderen vertoont zelfs helemaal geen signalen. Let vooral op gedrag dat afwijkt. Wat is normaal gedrag voor bijvoorbeeld een kind van drie en wat niet? Of: vertoont iemand verandering in gedrag?

Gevolgen van seksueel geweld
De gevolgen van seksueel geweld kunnen voor iedereen verschillend zijn. Je kunt verwondingen oplopen of ziek worden van een verkrachting. Je kunt bijvoorbeeld een SOA (seksueel overdraagbare aandoening, bijv. HIV) of hepatitis oplopen als je bent aangerand of verkracht. Ook kun je traumaklachten krijgen, zoals slapeloosheid, depressieve gevoelens en concentratieproblemen. Niet iedereen die slachtoffer is van seksueel geweld wordt ziek of krijgt last van traumaklachten. Als je een meisje of een vrouw bent, kun je zwanger raken door een verkrachting.

Er komen steeds nieuwe vormen van seksueel geweld bij: de toename van seks op het internet, leidt tot nieuwe vormen van seksueel geweld, waar vooral jongeren vatbaar voor zijn.

Verschillende vormen online seksueel geweld
98% van de Nederlandse jongeren is in het bezit van een smartphone en is actief op social media. Een naaktfoto of -filmpje is zo gemaakt. En ook zo verspreid. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel geweld. Er zijn verschillende vormen van online seksueel geweld. Het zijn meestal Engelse termen.

Nonconsensual sexting
Verspreiden van seksueel getinte berichten, foto’s en/of video’s van een persoon via online media, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

Photoshop sexting
Via online media verspreiden van seksueel getinte beelden waarop het hoofd van een persoon op een ander lichaam is geplaatst door fotobewerking, zonder dat deze hiervoor toestemming heeft gegeven.

Grooming
Digitaal kinderlokken, waarbij een volwassene via online media kinderen en/of jongeren benadert voor seksueel contact.

Sextortion
Afpersen van een persoon met seksueel getinte beelden van deze persoon. De afperser heeft als doel (seksueel) gewin te behalen, zoals geld, meer foto’s of seks.

Wraakporno
Online zetten van seksueel getinte beelden van een ex-partner/geliefde.

Exposen
Op de app Telegram, waar men zich anoniem kan aansluiten bij chatgroepen, bestaan expose-groepen waarin mensen (vaak vrouwen) die zich in de ogen van de ‘exposers’ onzedelijk gedragen openbaar vernederd worden. Vaak worden privégegevens en -beelden van deze personen gedeeld. Ook familieleden, vrienden en werkgevers van de slachtoffers kunnen benaderd worden. Het betreft regelmatig vrouwen van Turkse of Marokkaanse afkomst.

Andere vormen van seksueel geweld

Loverboyproblematiek
Loverboy’ klinkt mooi, maar het tegendeel is waar. Loverboys (ook wel pooierboys genoemd) proberen meisjes de prostitutie in te lokken. Het zijn jongens die ervoor zorgen dat een meisje verliefd op hen wordt. Vervolgens halen ze haar over om tegen betaling seks met anderen te hebben of te handelen in wapens of drugs. Vaak worden schulden op naam van het meisje gemaakt. Loverboys hebben het niet altijd op meisjes gemunt, maar ook op jonge kwetsbare jongens. De methodes die onder andere worden gebruikt zijn: verleidingstechnieken, dwang, intimidatie, bedreiging, beloften, chantage of geweld.

Seksuele uitbuiting
Van seksuele uitbuiting is sprake als iemand onder valse voorwendselen wordt geworven of vervoerd en onder dwang seksuele diensten moet verrichten. Seksuele uitbuiting kan overal plaatsvinden, maar komt het meest voor in de illegale prostitutie.

Seksueel geweld aanpak binnen Veilig Thuis Midden-Brabant
Bij Veilig Thuis Midden-Brabant is een Coördinator seksueel geweld werkzaam welke voor Veilig Thuis Midden-Brabant overlegt met verschillende interne en externe disciplines om tot een gewogen analyse, strategie en aanpak te komen voor alle sporen (slachtoffer — pleger — betrokkenen, waaronder ook kinderen). Mogelijke knelpunten worden door Veilig Thuis opgepakt met de netwerkpartners.

Naast de specifieke expertise van de coördinator Seksueel geweld neemt Veilig Thuis Midden-Brabant deel aan het Centrum Seksueel Geweld https://centrumseksueelgeweld.nl/csg-west-midden-brabant/ 

Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kortgeleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Veilig Thuis Midden-Brabant draait hiervoor binnen het Centrum Seksueel Geweld zogenoemde piketdiensten.
Tel. 0800-0188

 

Ik zoek hulp

Deel deze website: