Sluit website direct

menu

MET CODEWOORD 'MASKER 19' KUNNEN SLACHTOFFERS MELDING DOEN VAN HUISELIJK GEWELD BIJ APOTHEEK

Terug

Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers van huiselijk geweld vanaf nu bij de apotheek melding doen van huiselijk geweld. Als een slachtoffer ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld. Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden.

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of – bij een levensbedreigende situatie – met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu tijdens de coronacrisis.

Alle apotheken ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. 

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of vermoed je huiselijk geweld in je omgeving? Bel Veilig Thuis 0800-2000
Ben je in direct gevaar? Bel 112

Ik zoek hulp

Deel deze website: