Sluit website direct

menu

De vijf vragen aan Paula en Marjolein

Terug

Cliënt Paula*: “Mensen kijken je toch raar aan als je vertelt dat Veilig Thuis betrokken is bij je gezin.”

Marjolein Kuenen van Veilig Thuis is betrokken geraakt bij het gezin van Paula omdat er structureel en fors huiselijk geweld plaatsvond vanuit haar (inmiddels) ex-man naar haar.

Hoe heb je het eerste contact tussen jou en de Veilig Thuis medewerker ervaren?
Paula: “Het eerste contact is al van een tijdje geleden. Dat was in de zomer van 2017. Het contact is van het begin af aan heel goed geweest. Wat ik wel lastig vind is dat wanneer je tegen iemand vertelt dat Veilig Thuis betrokken is bij je gezin, mensen hier vaak negatieve gedachten bij hebben. Je ziet ze denken: ‘Wat is dat voor gezin?’. Ik heb er heel veel baat bij gehad, ook al vond ik het de eerste keer heel eng om naar het kantoor van Veilig Thuis te komen.”

Hoe verliep het contact tussen jou en de medewerker van Veilig Thuis?
Paula: “Zeker als ik er achteraf op terugkijk is Veilig Thuis heel ondersteunend geweest voor mij. En er was duidelijk veel oog voor de kinderen die vaker getuige waren geweest van het huiselijk geweld. De kinderen werden voorop gezet door Veilig Thuis.” Marjolein beaamt dat Veilig Thuis er in eerste instantie is om de veiligheid te borgen en de kinderen centraal te zetten. Paula vervolgt: “Veilig Thuis was ook altijd alert of wat door mij en mijn inmiddels ex-man verteld werd wel klopte. Er werd echt vastgehouden aan de feiten. Ik heb daar veel lof voor.”

Marjolein: “Toen jullie besloten de relatie te beëindigen heeft Veilig Thuis Sterk Huis betrokken voor hulpverlening. Wij deden als Veilig Thuis toen een stapje achteruit. Hoe heb je dat ervaren?” Paula vertelt dat ze de begeleiding bij Sterk Huis ook als erg positief heeft ervaren. “Maar het is natuurlijk niet fijn om weer naar een andere instantie te moeten met weer een nieuwe contactpersoon, nadat je al zoveel instanties en contactpersonen hebt gehad voor je eigen situatie en ook voor de kinderen.” Marjolein: “Veilig Thuis is nu nog op de achtergrond betrokken om te monitoren of het veilig blijft voor jou en de kinderen. Op dit moment is het gelukkig rustig. Als het goed blijft gaan, zal Veilig Thuis eind van dit jaar de zaak afsluiten.”

Waarover ben je het meest tevreden als het gaat om de betrokkenheid van Veilig Thuis?
Paula: “Op een gegeven moment kon ik dingen niet meer duidelijk maken aan mijn ex-man. Bijvoorbeeld dat onze kinderen niet als bruggetje gebruikt moesten worden. Veilig Thuis kon wel goed uitleggen wat er nodig was voor de kinderen en wat niet goed was voor hen. Het was fijn dat Veilig Thuis dit van mij overnam.” Marjolein beaamt dat Paula het belang van de kinderen steeds voorop heeft gesteld. “Veilig Thuis heeft ook vanaf het begin duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling was de kinderen uit huis te plaatsen, maar wel om veiligheid en de juiste hulp voor de kinderen en ouders te organiseren.”

Wat zou je mensen met een negatieve beleving m.b.t. Veilig Thuis willen zeggen?
Paula: “Ik zou hen zeggen dat de kinderen en ik er heel veel aan hebben gehad. Dat ik zelf ook bang was voor de betrokkenheid van Veilig Thuis, maar dat dat niet nodig was. Er werd samen met ons gewerkt aan het terugbrengen van veiligheid binnen het gezin en er werd met ons gekeken welke hulp we nodig hadden.”

Kun je ons nog een tip of advies voor verbetering meegeven?
Paula: “Elk geval is natuurlijk anders. Wij stonden als gezin erg open voor Veilig Thuis en we hebben de problematiek nooit onder stoelen of banken gestoken. Het is wel goed om te bedenken dat veel mensen zich toch schamen voor wat er speelt in hun gezin. En dat ouders het soms moeilijk vinden om in eerste instantie aan het belang van de kinderen te denken.”  

*Deze naam is gefingeerd.

 

 

Ik zoek hulp

Deel deze website: